
Frequently Asked Questions 

Screening Brief Intervention and Referral to Treatment (SBIRT) Health 

Professions Student Training 

SBIRT-Student Training TI-15-001 

 

Question 1:  When are the applications due?   

Applications are due by 11:59 PM (Eastern Time) on March 27, 2015. (RFA: Section 

III.1, Page 18)  

 

Question 2:  Are past grantees eligible to apply for this announcement?   

SAMHSA seeks to further expand the impact of the SBIRT training program across the 
nation and to a variety of academic institutions; therefore, current SBIRT grantees 
awarded under the SBIRT Medical Professional Training Program (TI-13-002) and past 
SBIRT grantees awarded under the SBIRT Medical Residency Program (TI-08-003) are 
not eligible to apply. (RFA: Section III.1, Page 17, Paragraph 1) 
 
 

Question 3:  My institution received funding under the TI-13-002 or TI-08-003, am I 

eligible to apply to train a different student population? 

No, any institution previously funded under those grant numbers are not eligible to 

apply. 

 

Question 4:  Are undergraduates considered an eligible student population for 

this RFA?   

Yes, there is no stipulation between undergraduates or graduate schools.  “Eligible 

applicants are public and private universities, colleges, and medical residency programs 

that have or are affiliated with programs for medical students, psychologists, 

pharmacists, dentists, physician assistants, nursing, social work, and/or counseling.”  

(RFA: Section III.1, Page 16)   

 

Question 5:  Does SAMHSA consider an associate degree in nursing at a 

community college a nursing program?   



Yes. 

 

Question 6: The RFA seems to indicate that grantees will be required to use a 

curriculum that SAMHSA will give them.  However we can’t find the curriculum on 

SAMHSA’s website? 

The required SBIRT training curriculum for this program will be provided by SAMHSA to 

the successful applicants.  Review and respond to the core components of this 

curriculum listed in (RFA: Section I. 2.1., Page 6-7).   

 

Question 7:  Do you have any sense of the kind of volume that you would want for 

training students (i.e., number of total students)?    

SAMHSA does not specify the number of students that are required to be training.  The 

RFA asks applicants to “Establish a mechanism for monitoring program performance 

and compliance and establish projections’ for the number of students to be trained in 

each discipline.” (RFA: I. 2.1, Phase 1, Page 10).  The number of students proposed 

should logically align with the cost/per student as reflected in the budget.  Although the 

budget and supporting documentation for the proposed project are not scored review 

criteria, the independent review group will consider their appropriateness after the 

merits of the application have been considered (Part II: Section IV and Appendix F).   

 

Question 8:  My institution is not eligible to apply for funding because it was 

funded previously under TI-13-002 and TI-13-003.  I served as a project director 

previously, am I eligible to work with the different institution?    

Yes, you are eligible to work with other programs.    

 

Question 9:  I have funding from HRSA under a different grant program, is my 

institution eligible?  

Yes, funding from HRSA does not impact your eligibility for the SAMHSA SBIRT 

program.  


